Vennligst vent...
 
 

Kle deg riktig
når du skal på fjelltur

Vinteren er her og skal du ut på fjelltur bør bekledningen være i orden. Er du som mange andre usikker på hva du skal ha på deg? Ikke stress. Det fikser vi. Nedenfor finner du tips og råd til turklær som ullundertøy, superundertøy og vinterjakker som vi mener vil gi deg den råeste villmarksopplevelsen!

Du har kanskje opplevd at den ellers så lette dunjakken din blir tung og våt? Eller at den iskalde vinden blåser rett igjennom turbuksen din? Vi vet at dette alene er nok til å ødelegge turopplevelsen, og at riktig valg av utstyr derfor er avgjørende for om turen blir en behagelig opplevelse.

Så enten du skal på en utfordrende topptur eller en rolig fjelltur i vinter – følg med nå.
La oss begynne med en enkel huskeregel: 3-lags prinsippet!

Dette prinsippet går ut på å

1. transportere fuktighet bort fra kroppen til utsiden av plagget
2. holde på varmen og begrense varmetap
3. beskytte mot vær og vind


 
3-lags prinsippet demonstrert

Skyv for å vise de ulike lagene


3-lags prinsippet gir oss et godt utgangspunkt når vi nå skal se på hva slags turklær vi bør pakke. Men her dukker det også opp flere spørsmål som vi er nødt til å gå nærmere inn på. For eksempel: Er bomull et alternativ til ullundertøy? Kan superundertøy erstatte ullundertøy? Bør man bruke ull eller fleece som mellomlag? Må ytterlaget være både vindtett og vanntett? For å få oppklart disse spørsmålene går vi nå nærmere inn på hvert av de tre lagene i 3-lags prinsippet.
1. InnerlagDen berømte nettingtrøyen fra Brynje i bruk på Mount Everest-ekspedisjon.

Her er det viktig at plagget er fukttransporterende. Men valg av plagg baseres også på aktivitetsnivå og værforhold. Skal du gå en rolig fjelltur med lav intensitet er ull midt i blinken. Ull har nemlig god isoleringsevne og temperaturregulering. Ullklær transporterer fuktighet bort fra huden, samtidig som det tørker raskt. Dette gjelder både for ull og merinoull. Den eneste forskjellen mellom disse to er at merinoull er mykere og glattere fibre og klør derfor mindre enn vanlig ull.

Skal du på en mer krevende topptur der du vil svette mer, anbefales superundertøy. Superundertøy isolerer dårligere enn ull, men har en bedre fukttransporterende effekt og tørker raskere. Som et alternativ til superundertøy vil vi også anbefale netting som innerlag. Netting gir god ventilasjon ved aktivitet, samt isolerer optimalt når du er i ro. Nettingen har en unik konstruksjon slik at det ved lavere aktivitet sikres god isolasjon og kuldebroer, og ved høyere aktivitet fordamper overskuddsvarmen raskt og effektivt gjennom nettingen.
2. Mellomlag
Mellomlaget skal i all hovedsak holde på varmen og begrense varmetap. Vi anbefaler å velge enten ull eller fleece. Begge disse materialene holder godt på varmen, transporterer fuktighet og har god temperaturregulering. Men hovedforskjellene mellom en fleecegenser og en ullgenser som mellomlag er at fleece er ofte betydelig lettere enn ull. Ulempen med en fleecegenser er at den varmer dårlig når den er våt.
3. Ytterlag
En vinterjakke kan være mye forskjellig. Men skal du bestige Galdhøpiggen eller gå Besseggen bør du velge et vindtett/vanntett plagg som ikke veier for mye. Ytterlaget`s viktigste oppgave er å beskytte mot vær og vind og en skalljakke kan derfor være et godt alternativ.
 

Våre beste tips til turtøy for fjellturen


1. Vanntett og vindtett skalljakke/vinterjakke
2. Turbukse
3. Fleecegenser eller ullgenser
4. Ullundertøy eller superundertøy
5. Fjellsko
6. Tursokker/Ullsokker
7. Varm lue i ull
8. Skjerf eller hals
9. Hansker
Nedenfor finner du noen av våre anbefalinger

 

Viser 1-10 av 10 produkter
Viser 1-10 av 10 produkter
 
Kjempe god service, bra produkter og rask levering.
Omtal i Dagens Næringsliv, Ehandel, E24 og Finansavisen