Slik velger du riktig sovepose
til Norgesferien

Forholdet mellom varme og vekt når du skal velge sovepose, kan være avgjørende for at den skal passe dine spesifikke behov. Det er vanskelig å få en god natt søvn hvis du er kald, og en sovepose kan ta opp for mye plass i sekken din selv om den skulle være av det ultralette salget. Du vil derfor dra nytte av å bruke litt ekstra tid på valget av riktig sovepose. Og for å gjøre denne vurderingen lettere for deg, så har vi laget en enkel soveposeguide nedenfor.

De forskjellige sesongene
Tre ulike typer.

Mann i sovepose på sommeren
Sommer

For temperaturer fra
-1 grad og høyere.

Sommersoveposer er egnet for temperaturer fra ca -1 grad og høyere. De er lette (fordi mindre isolasjon betyr mindre vekt), og de kan komprimeres mye for å ta mindre plass i sekken. Sommerposene har ofte glidelåser i full lengde, slik at du kan åpne dem så mye som mulig for maksimal ventilasjon på varme netter. De fleste sommerposene er i tillegg enkle med mindre tilleggsfunksjoner, som ikke er nødvendige i varme omgivelser.

Mann i sovepose på høsten
Tre sesonger

For temperaturer fra
ca -6 og oppover

Disse soveposene er ideelle for temperaturer fra ca -6 grader og oppover. Disse er best egnet for vår - og høstturer, samt somre på fjellet når temperaturen kan falle til under frysepunktet om natten. Gode ​​tre-sesongposer har i tillegg funksjoner tilpasset kaldere temperaturer, som for eksempel hette med hette med stramming, og mer isolert glidelåsfunksjon.

Mann i sovepose på vinteren
Vinter

For temperaturer fra
ca -6 og ned

Disse soveposene er tilpasset temperaturer fra ca -6 grader og nedover. Vintersoveposer har alle de samme funksjonene som en tre-sesongs sovepose, men er forsterket med mer isolasjon. De kan være noe større og mer klumpete å pakke med seg, men skal du oppholde deg i veldig kalde omgivelser, så er dette helt nødvendig.

Temperatur

Det kan være lurt å velge en sovepose som er beregnet til en litt lavere temperatur enn den temperaturen du ser for deg. Det er nemlig veldig forskjellig hvordan isolasjonsevnen på en sovepose oppfattes. Ofte deles temperaturen på soveposen inn etter fire forskjellige kategorier: Upper limit, comfort, lower limit og extreme. Eksempel: +22, +4, -1, -18.

Ved valg av sovepose er det fornuftig å basere seg på comfort/lower limit målene. Fryser du lett, kjøper du en sovepose som gjerne er litt varmere. Ønsker du en lett sovepose for å spare vekt kan du kjøpe en sovepose som isolerer mindre og heller sove med ullundertøy og lue. Dersom du skal holde deg varm og sove komfortabelt er det også nødvendig å ta hensyn til flere variabler, som for eksempel R-verdien til liggeunderlaget.

+ 22
(upper limit)

Den øvre grensen betegnes som den temperaturen hvor du kan sove komfortabelt

+ 4
(comfort)

Dette er den nedre grensen for hva som oppfattes som komfortabelt for en kvinne.

- 1
(lower limit)

Dette er den nedre grensen for hva som oppfattes som komfortabelt for en mann.

- 18
(extreme)

En kvinne skal i teorien overleve denne temperaturen dersom det skulle oppstå en uforutsett situasjon der det blir veldig kaldt.

De forskjellige formene

SHOP DE ULIKE FORMENE HER

En sovepose med en slank og tettsittende passform vil være lettere enn en romsligere sovepose. Nedenfor finner du en beskrivelse av de tre hovedformene på markedet.

1. Rektangulær

Denne formen maksimerer romsligheten. Her får du en behagelig sovepose med mye plass, men det er viktig å merke seg at det da går litt på bekostning av varme og vekt. Dette er uansett en fornuftig sovepose til utvalgte bruksområder.

2. Semirektangulær

Denne formen kan kalles en “større” form for Mummy soveposer. Disse er romsligere, og passer flere kroppstørrelser. Her vil det være litt høyere vekt, men altså noe større plass.

3. Mummy

For å øke varmen og redusere vekten, har denne typen soveposer et slankt snitt, sammen med en konturert hette som du kan klemme tett for mer varme. Denne passformen er derfor mer tettsittende.

 

Dun eller kunstfiber?

Det største valget når du skal velge sovepose er valget mellom dun eller kunstfiber.

Dun

  • Veier mindre
  • Komprimering
  • Isolerer dårlig når soveposen er våt
  • Dyrere

Kunstfiber

  • Billigere
  • Isolerer godt selv når soveposen er våt
  • Kortere levetid
  • Veier mer
Fordeler og ulemper

Hva bør du velge?

Dersom du er opptatt av vekt vil du få en varmere sovepose dersom du velger dun. En dunsovepose kan komprimeres kraftig og veier mindre sammenliknet med en kunstfiberpose. Dun er i tillegg mer holdbart, så dersom du kjøper en dunsovepose har du denne lenge.

Ulempen med dun er at den er mer følsom for fukt ettersom dun kollapser dersom den blir våt. Dette reduserer varmeegenskapene betraktelig. Det er derfor viktig å ha en god dunsovepose med et robust yttertrekk hvis du skal sove i et fuktig klima. Kvaliteten på dunsoveposen måles i fillpower, en dunsovepose med 800 fillpower, vil ha et bedre varmeforhold enn en dunsovepose med 600 fillpower.

En kunstfiberpose veier litt mer sammenlignet med en dunsovepose, til gjengjeld er kunstfiber mer robust slik at posen tåler mer. Kunstfiber tåler også fukt bedre sammenliknet med dun. Er du på jakt etter en billig sovepose og ikke er avhengig av vekt og volum, velger du kunstfiberpose.

Sove ute
Sove ute
4 FAKTA OM

Konstruksjoner

Baffel-konstruksjon
Konstruksjonen brukes for å eliminere kuldegjennomgang og er med på å skape ekstra varme. Denne type konstruksjon er ofte brukt i forbindelse med ekspedisjons- og vintersoveposer der temperaturen er lav.
Vanntette soveposer
For å unngå at soveposen mister sin isolasjonsevne, hvis den blir våt, produseres det soveposer med vanntetteskall. Det vanntette skallet holder fuktigheten ute samtidig som det puster.
Lengde
Lengden på soveposen er viktig for at du skal holde på varmen. Velg en sovepose som passer din lengde. En alt for lang sovepose gir deg unødvendig vekt på tur, kroppen bruker også lengre tid på å varme den opp. Velg en sovepose som er 10 – 15 cm lengere enn din egen høyde.
Damesoveposer
Soveposene er spesielt utviklet til å passe kroppen til en dame. Disse soveposene er ofte kortere (gjerne maks 175 cm), smalere over skulderpartiet og bredere over hoftene. De isolerer ekstra godt på overkroppen og isolerer ekstra godt i fotenden sammenlignet med en vanlig sovepose.

Generelle råd og tips

Vekt
Kvaliteten på isolasjonen din er en av de viktigste faktorene. Når du skal se på vekten må du sammenligne poser med samme temperaturvurdering.
Funksjoner
Varmekrage eller fasongsydd hodehette gjør at den varme luften holder seg i soveposen, de fleste soveposer som er laget for kaldere omgivelser er laget med krage.

Du har muligheten til å lufte fotenden med en toveis glidelås. Toveis glidelås lar deg også feste to soveposer sammen dersom du har en venstre og en høyre glidelås av samme merke.
Lagring
Soveposen skal ikke oppbevares i en kompresjonssekk over lengre tid, ettersom den da vil slites raskere ut. Legg den i en større oppbevaringspose eller heng den opp. Det er viktig med lufting av soveposen etter bruk, uavhengig av om soveposen er fylt med dun eller kunstfiber. Dette lar fuktigheten i soveposen din forsvinne og forlenger levetiden på soveposen. Du forlenger også soveposens levetid ved å bruke en lakenpose da den beskytter mot svette, i tillegg er den lettere å vaske sammenliknet med en sovepose.
 

Omtaler i media

Dersom du jobber i media og ønsker å ta en prat, ta gjerne kontakt her