Mann som løper terrengløp i skogen

#Trening #Friluft

6 fordeler med terrengløping

 

Av
Milrab

09.03.2022

 

Kunne du tenkt deg en liten forandring i løpevanene dine? Løpeturen kan jo ha en tendens til å bli noe ensformig, så litt variasjon kan bidra til å gi deg en enda bedre løpsopplevelse.

 
 
Det å bytte ut tredemøllen, fortauet eller den faste ruten i parken med løping i mer variert terreng kan være positivt på flere måter. Terrengløping er tross alt en form for trening som gir deg både mentale og fysiske fordeler.

Nedenfor gir vi deg derfor en liste over det vi mener er fantastisk med å løpe i terreng.
 

1. Du vil bruke flere muskler

Ved å kombinere harde stier med gjørme, flatt terreng og bakker bidrar terrengløping til at kroppen din jobber med et mye større utvalg av muskelgrupper. Og det gjelder ikke bare i bena, men også de stabiliserende musklene i kjernen, føttene og anklene.

Dette vil forbedre koordinasjonen og balansen din, samt bedre din generelle løpsstyrke i alle typer terreng.
 
terringløping i skogen med closeup på terrengsko
 
 

2: Bidrar til å redusere risikoen for skader

I hvert løpssteg du tar på en vei eller asfalt vil du stort sett belaste de samme musklene om og om igjen. Men i variert terreng vil derimot løpssteget være litt forskjellig for hvert skritt du tar, noe som betyr at belastningen fordeles på et større utvalg av muskler.

Når du løper i terreng legger du mindre press på individuelle muskler og ledd, noe som for eksempel vil minske risikoen for benhinnebetennelse og kneskader. Jord, sand og grus gir også naturlig demping som du ikke får ved å løpe på asfalt eller betong.

Husk at det fortsatt er viktig med gode terrengsko for å unngå skader, samt for å få en trygg og god løpsopplevelse.
 

3: Gir mentale fordeler

Terrengløping er ikke bare trening for kroppen, men også mental trening. Det å kontinuerlig følge terrenget får hjernen din til å jobbe på en helt ny måte.

Istedenfor å bekymre deg for utfordringer i hverdagen, krever terrenget at du fokuserer 100% på ditt neste steg. Og dette er jo en veldig behagelig form for “tvungen avkobling”.

Dessuten er det ikke noe i veien med å stoppe opp på turstien for å ta inn alle inntrykkene og opplevelsene underveis - noe som ikke akkurat kan ha en negativ effekt på oss.
 

4: Du vil kunne dra nytte av skiftende årstider

Når det gjelder terrengløping er de ulike sesongene bare positive. Årstidene sørger nemlig for ulikt underlag og varierte turer hele året.

Regn og sludd er ikke lenger en grunn til å holde seg innendørs, men heller et påskudd for å komme seg ut. Og skulle vinteren by på is og speilglatte stier, så kan vi anbefale å dra på seg et par piggsko for godt grep. Det skal også nevnes at piggsko ikke kun er til bruk på glattisen. De gir deg et pålitelig grep både på tørre og våte overflater, noe som gjør terrengsko med pigger til et godt tilskudd i skoskapet.
 
Mann som løper i terrenget
 
 

5: Byr på fantastiske naturopplevelser

Terrengløping er ikke bare god trening, men også en kilde til fantastiske naturopplevelser. Benytt sjansen til å utforske nye steder, enten i nærområdet eller litt lenger unna.

En løpetur i mørket under klar himmel kan også anbefales. Så lenge du har sko med godt grep og en god hodelykt, så trenger ikke mangel på dagslys sette en stopper for din neste tur. Og ikke glem følelsen man sitter igjen med når man kommer hjem fra en økt i frisk luft.
 
 

6: Løypevariasjonen er uendelig

Det å løpe i terrenget er en aktivitet nesten alle kan drive med. Du trenger ikke en haug med utstyr, og uavhengig av hvilket nivå du er på, så vil du kunne tilpasse løpeturen til deg og ditt behov. Vanskelighetsgraden kan enkelt justeres både ved hjelp av stivalg, lengde og hastighet på turen.

Vi kan også anbefale å bruke en GPS-klokke, som i tillegg til å registrere distanse, kaloriforbrenning, tempo og puls, kan gi deg en god oversikt over alternative ruter.

Skulle du enda ikke være helt overbevist, så kan vi nevne at det kupperte terrenget automatisk fører til pulsvariasjon i løpet av turen, noe som gjør at du så og si uten å merke det - gjennomfører en intervalløkt!

Dette er rett og slett en veldig morsom og funksjonell treningsform som du kan tilpasse akkurat som du selv ønsker. Husk også at det er helt lov å bevege seg utenfor stiene!

Så hva venter du på? Klar for nye eventyr?
 
Nærbilde av terrengsko i marka
Mann som løper terreng med hodelykt
Mann som løper terreng i skog
Benytt sjansen til å utforske nye steder, enten i nærområdet eller litt lenger unna.